Karnaubavaha puun suojana

Karnaubavaha puun suojana

15.09.2023 — blogi

Karnaubavaha on monikäyttöinen kasvivaha, jota saadaan uuttamalla kuivatuista Karnaubapalmun lehdistä. Karnaubavahaa on jo pitkään käytetty puupintojen viimeistelyyn, mutta sitä löytyy myös kosmetiikkatuotteista, elintarvikkeista, lääkkeistä, kiillotusaineista ja nahkatuotteista.

Karnaubavahan ominaisuudet

Karnaubavaha on yksi kovimmista luonnon kasvivahoista, ja sillä saadaan puulle luja, kiiltävä ja sileän tuntuinen pinta.

Sen etuja ovat kohtalainen veden hylkivyys, ja vahattu pinta kestää jonkin verran myös happamia ja emäksisiä aineita. Vahan levitys on erittäin helppoa, ja pintaa on mahdollista korjata ja uudelleenkiillottaa tarvittaessa. Vaha on väritöntä eikä itsessään siis värjää puuta.

Karnaubavaha on yksinään käytettynä pintana kuitenkin myös hauras ja antaa vain vähäistä suojaa puulle, sillä pinta kuluu herkästi ja vaatii siten säännöllistä ja toistuvaa huoltoa. Mekaanisen kulutuksen lisäksi vahvat alkoholit ja korkeat lämpötilat vaurioittavat vahapintaa.

Karnaubavahan käyttö

Kuten minkä tahansa viimeistelyn kanssa, tulee käsiteltävä pinta hioa ja viimeistellä huolella ennen pintakäsittelyä. Usein heikosti valmistellusta pinnasta korostuvat virheet ja puutteet, kun käsittely on jo aloitettu. Karnaubavaha levitetään liinalla hangaten puun syysuuntaisesti ja ohuesti niin, että pintaan jää vain mikroskooppinen kerros. Levitä vahaa kuitenkin tarkasti joka paikkaan, jotta koko pinta tulee suojattua.

Koska väritön vahapinta ei korosta puuta, voi vahapinnan alle levittää ensin öljyn. Öljykäsittelyllä voidaan korostaa puuta ja sen ominaisuuksia, mutta myös suojata sitä tavoin, johon pelkkä vahakäsittely ei pysty. Kahden eri levityskerroksen tekeminen kuitenkin lisää työaikaa ja siten myös kustannuksia ja tämän vuoksi puun suojaksi valitaan usein valmis vahaa ja öljyä sisältävä öljyvaha.

Vaha osana Timberex-tuotteita

Koska kasvivahoilla on rajoituksensa yksinään käytettynä puun viimeistelyaineena, käytetään niitä yleisesti osana kestävämpiä ja puuta suojaavampia pintakäsittelyaineita. Sekoitettuna kasviöljyihin vahan kaikki hyvät ominaisuudet voidaan tehokkaasti hyödyntää. Nämä öljyvahaseokset ovat ominaisuuksiltaan täydellisiä puun suojaukseen. Öljy tunkeutuu puuhun ja antaa pinnalle kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä, ja vaha tuo seokseen kosteudenkestävyyttä sekä pinnan kiiltoa ja sileyden tuntua. Öljyvahaseokset ovat olomuodoltaan juoksevia ja helppoja levittää sekä käsin että koneellisesti. Helpon levitettävyyden lisäksi myös aikaa säästyy, kun puuta ei tarvitse ensin öljytä ennen vahakäsittelyä.

Tämä yksinkertainen mutta erittäin toimiva yhdistelmä on ollut myös Timberex-tuotteiden suosion perusta jo vuosia.

Karnaubavahaa sisältävät lattiaöljyt

Heavy Duty UV Plus tuotekuva

Heavy Duty UV Plus

TUOTTEET: Väritön

Hartsilla vahvistettu öljy erittäin kovalle kulutukselle altistuville puulattioille.

OMINAISUUDET

  • Parannettu UV-kesto
  • Voimakkaaseen rasitukseen, kuten lentokentät, konferenssikeskukset, toimistot ja urheiluhallit
  • Nopeasti kuivuva
  • Kiiltävä ja luistamaton pinta
  • Täyttää liukkaustestin R9 vaatimukset
Wax-Oilin tuotekuva

Wax-Oil

TUOTTEET: Väritön, Musta, Ajopuu, Keskiharmaa, Lämmin harmaa, Pähkinä, Valkoinen

Karnaubavahaa sisältävä öljyvaha puulattioiden käsittelyyn sekä julkisiin tiloihin että koteihin.

Wax-Oil-sävy musta tammella

Musta

Wax-Oil-sävy ajopuu tammella

Ajopuu

Wax-Oil-sävy keskiharmaa tammella

Keskiharmaa

Wax-Oil-sävy lämmin harmaa tammella

Lämmin harmaa

Wax-Oil-sävy pähkinä tammella

Pähkinä

Wax-Oil-sävy valkoinen tammella

Valkoinen

OMINAISUUDET

  • Vähäpäästöinen
  • Soveltuu kaikille puulajeille
  • Valmis pinta päivässä
  • Ei sisällä vettä, alhainen VOC