Heavy Duty UV Plus työohje

Timberex Heavy Duty UV Plus käsittely voimistaa pinnan sävyä. Parannetun UV-keston ansiosta puun luonnollinen tummuminen hidastuu.

 • Käytetään kohteissa, joissa puulattiaan kohdistuu voimakasta rasitusta, kuten lentokentät, konferenssikeskukset, toimistot ja urheiluhallit.
 • Nopeasti kuivuva ja kevyesti kiiltävä öljy ei jätä pintaa liukkaaksi.
 • Öljy tunkeutuu syvälle puuhun täyttäen puun huokoset ja suojaten sitä sisältäpäin.
 • Kuivunut pinta on turvallinen ja se täyttää liukkaustestin R9 vaatimukset.

Pakkauskoot

1 l ja 5 litraa

Riittävyys

12–15 m2 / litra

Edellä mainitut riittävyydet ovat suosituksia, ja ne voivat vaihdella riippuen puulajista ja pinnan kunnosta. Huokoiset ja voimakkaasti imukykyiset puulajit, kuten pyökki ja kirsikka sekä päätypuusta valmistetut lattiapinnat, tarvitsevat usein enemmän ainetta.
Tee AINA koekäsittely toivotun ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

Työvälineet

 • kumi- tai teräslasta (tiiviille ja tasaisille pinnoille) tai tela (huokoisille ja imukykyisille puupinnoille)
 • lattianhoitokone / Duo 150–300 rpm
 • ruskea ja punainen laikka
 • ruskea ja punainen hankauslevy + tuki seinänvierustojen ja kulmien työstämiseen
 • nukkaamattomia lattialiinoja
 • suojakäsineet
 • ämpäri

Huom. Pienien pinta-alojen käsittely voidaan tehdä myös ilman lattianhoitokonetta.

Käsiteltävän pinnan esivalmistelu

Hio lattiapinta tasaiseksi. Käytä viimeistelyhiontaan paperikarkeutta P100 havupuulle ja karkeutta P120 lehtipuulle. Älä käytä verkkoa. Poista hiontapöly imuroimalla pinta huolellisesti.
Varmista, että pinta on puhdas ja kuiva. Työstä isommat pinnat noin 20 m2 kerrallaan. ÄLÄ koskaan työskentele voimakkaassa auringonvalossa tai ilmanvaihdossa. Muista, että korkea lämpötila lyhentää kuivumisaikaa ja alhainen lämpötila ja/tai korkea ilmankosteus vastaavasti pidentävät kuivumisaikaa merkittävästi. Sopiva lattian lämpötila käsittelylle on 20 °C ja ilmankosteus 30–60 %. Huomaa, että myös lipeäkäsittely voi vaikuttaa öljyn kuivumisaikaan.

Käsittely

1. Sekoita aine huolellisesti ja levitä ensimmäinen ohut öljykerros kumilastalla, telalla tai teräslastalla.

2. Levitä seuraava öljykerros noin 20–30 minuutin kuluttua (voimakkaasti imeville pinnoille riittää 15–20 minuuttia). Lattia EI saa kuivua täydellisesti levityskertojen välillä.

3. Toista kohta 2 tarvittaessa 1–2 kertaa (voimakkaasti imevä puu vaatii usein enemmän käsittelykertoja), kunnes puu on täysin kyllästetty eikä pinta ime enempää ainetta.

4. Viimeisen käsittelyn jälkeen anna pinnan olla märkänä öljystä noin 30 minuutin ajan ja hierrä pinta sitten hidaskiertoisella lattiakoneella (150 rpm) ja ruskealla laikalla. (Jos pinta on esikäsitelty värillisellä lipeällä, tulee hiertämiseen käyttää punaista laikkaa.) Tee sama käsittely reunoille, nurkille sekä pienemmille pinta-aloille vastaavasti käyttäen pidikkeeseen kiinnitettyä ruskeaa hankauslevyä.

5. Poista heti hiertämisen jälkeen kaikki ylimääräinen aine laikan alle laitetulla nukkaamattomalla lattialiinalla. Pyyhi käsin seinänvierustat, nurkat ja listat. Älä koskaan jätä ylimääräistä, imeytymätöntä öljyä kuivumaan puupinnalle.

6. Anna kuivua 60 minuuttia.

7. Kiillota pinta suurnopeuksisella lattiakoneella (300 rpm) ja punaisella laikalla. Viimeistele kiillotus aina kuivalla ja nukkaamattomalla lattialiinalla, joka asetetaan laikan alle. Tee vastaava käsittely käsityömenetelmin pienemmille pinnoille käyttämällä punaista hankauslevyä sekä liinaa.

8. Jos käsitelty lattiapinta tuntuu vielä kuivalta, tee kevyt huoltokäsittely Timberex Hoitovaahdolla (ks. erillinen ohje).

9. Anna lattian levätä 12–24 tuntia ennen huoltokäsittelyä. Pintaa ei tule peittää tämän ajanjakson aikana.

Huom. Älä käytä mattoja tai kastele pintaa vedellä ensimmäisten kahden viikon aikana käsittelyn jälkeen.

TÄRKEÄÄ. UPOTA ÖLJYYN KASTUNEET LIINAT VETEEN HETI KÄYTÖN JÄLKEEN (ITSESYTTYMISRISKI). AIKAISINTAAN 24 TUNNIN KULUTTUA LIINAT VOIDAAN HÄVITTÄÄ.

Puhdistus

Käytä pinnan puhdistukseen Timberex Bio-C-puhdistusainetta tai saippuapohjaista pesuainetta. Katso erilliset ohjeet.

Hoitoöljyäminen

Paras pitkän aikavälin tulos saavutetaan suorittamalla ensimmäinen hoitoöljyäminen 6–8 kuukauden kuluttua käsittelystä ja tämän jälkeen tarpeen mukaan (yksityistilat). Julkisessa sekä muissa kovan kulutuksen tiloissa ensimmäinen huoltoöljyäminen tehdään 3–4 kuukauden kuluttua ja säännönmukaisesti 2–3 kertaa ensimmäisten kahden vuoden aikana. Tämän jälkeen lattia öljytään tarpeen mukaan.
Huoltokäsittelyyn käytetään Timberex Satin Oilia. Kevyeen huoltoon sopii myös Timberex Hoitovaahto. Katso erilliset ohjeet.

Turvallisuus

Turvallisuusohjeet löydät tuotteen etiketistä. Käyttöturvallisuustiedote toimitetaan ammattikäyttäjälle pyynnöstä. Timberexiltä ja sen tuotteiden jakelijoilta kysytään aika ajoin tuotteen käytöstä tavoilla, tai kohteisiin, jota ei mainita käyttöohjeissa. Näissä tapauksissa pyrimme aina antamaan apua parhaan tietomme mukaan. Timberex tai sen tuotteiden jakelijat eivät kuitenkaan ole vastuussa näistä neuvoista, elleivät ne ole esitettyinä kirjallisessa muodossa.
Kuiva pinta täyttää normin 71-3, lelujen turvallisuus, ja liukkaustestin R9 vaatimukset sekä VOC vaatimukset 2010.

LADATTAVAT AINEISTOT