Wax-Oilin työohje

Timberex Wax-Oil voimistaa puun luontaista sävyä ja tuo esiin sen ilmeikkyyden.

 • Tuote soveltuu kaikille puulajeille – sekä julkisiin että yksityisiin tiloihin
 • Sopii myös aiemmin öljyttyjen pintojen huoltokäsittelyyn ja kunnostukseen
 • Säästää aikaa – valmis pinta päivässä
 • Ei sisällä vettä, alhainen VOC
 • Helppokäyttöinen ja nopeasti kuivuva tuote ammattilaisille

Pakkauskoot

1 l ja 5 litraa

Riittävyys

15–20 m2 / litra
Huoltokäsittelyssä riittävyys on > 50 m2 litralla.

Edellä mainitut riittävyydet ovat suosituksia, ja ne voivat vaihdella riippuen puulajista ja pinnan kunnosta. Huokoiset ja voimakkaasti imukykyiset puulajit, kuten pyökki ja kirsikka sekä päätypuusta valmistetut lattiapinnat, tarvitsevat usein enemmän ainetta. Tee AINA koekäsittely toivotun ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

Työvälineet

 • kumilasta (tiiviille ja tasaisille pinnoille) tai tela (erityisesti huokoisille ja imukykyisille puupinnoille)
 • lattianhoitokone / Duo 150–300 rpm
 • ruskea laikka värittömälle ja punainen laikka värille
 • ruskea ja punainen hankauslevy + tuki seinänvierustojen ja kulmien työstämiseen
 • nukkaamattomia lattialiinoja
 • suojakäsineet
 • ämpäri

Huom. Pienien pinta-alojen käsittely voidaan tehdä myös ilman lattianhoitokonetta.

Käsiteltävän pinnan esivalmistelu

Hio lattiapinta tasaiseksi. Käytä viimeistelyhiontaan paperikarkeutta P100 havupuulle ja karkeutta P120 lehtipuulle. Älä käytä verkkoa. Poista hiontapöly imuroimalla pinta huolellisesti.
Varmista, että pinta on puhdas ja kuiva. Työstä isommat pinnat noin 20 m2 kerrallaan. ÄLÄ koskaan työskentele voimakkaassa auringonvalossa tai ilmanvaihdossa. Muista, että korkea lämpötila lyhentää kuivumisaikaa ja alhainen lämpötila ja/tai korkea ilmankosteus vastaavasti pidentävät kuivumisaikaa merkittävästi. Sopiva lattian lämpötila käsittelylle on 20 °C ja ilmankosteus 30–60 %.

Käsittely

1. Sekoita aine huolellisesti ja levitä ensimmäinen ohut kerros puupinnalle kumilastalla tai telalla.

2. Levitä seuraava öljykerros noin 45–60 minuutin kuluttua (voimakkaasti imeville puupinnoille riittää 30–45 min). Lattia EI saa kuivua täydellisesti levityskerrosten välillä.

3. Toista kohta 2 tarvittaessa 1–2 kertaa (voimakkaasti imevä puu vaatii usein enemmän käsittelykertoja), kunnes puu on täysin kyllästetty eikä pinta ime enempää ainetta.

4. Viimeisen käsittelyn jälkeen anna pinnan olla märkänä öljystä noin 30 minuutin ajan ja hierrä pinta sitten hidaskiertoisella lattiakoneella (150 rpm) ja ruskealla laikalla (väritön käsittely) tai punaisella laikalla (värillinen käsittely). Tee sama käsittely reunoille, nurkille sekä pienemmille pinta-aloille vastaavasti käyttäen pidikkeeseen kiinnitettyä ruskeaa hankauslevyä.

5. Poista heti hiertämisen jälkeen kaikki ylimääräinen aine laikan alle laitetulla nukkaamattomalla lattialiinalla. Pyyhi käsin seinänvierustat, nurkat ja listat. Älä koskaan jätä ylimääräistä, imeytymätöntä öljyä kuivumaan puupinnalle.

6. Anna pinnan kuivua 60 minuuttia.

7. Kiillota pinta suurnopeuksisella lattiakoneella (300 rpm) ja punaisella laikalla. Viimeistele kiillotus aina kuivalla ja nukkaamattomalla lattialiinalla, joka asetetaan laikan alle. Tee vastaava käsittely käsityömenetelmin pienemmille pinnoille käyttämällä punaista hankauslevyä sekä liinaa.

8. Jos käsitelty lattiapinta tuntuu vielä kuivalta, tee pinnalle huoltokäsittely Timberex Wax-Oililla, ks. kohta HOITOÖLJYÄMINEN.

9. Anna lattian levätä 12–24 tuntia ennen huoltokäsittelyä. Pintaa ei tule peittää tämän ajanjakson aikana.

Huom. Älä käytä mattoja tai kastele pintaa vedellä ensimmäisten kahden viikon aikana käsittelyn jälkeen.

TÄRKEÄÄ. UPOTA ÖLJYYN KASTUNEET LIINAT VETEEN HETI KÄYTÖN JÄLKEEN (ITSESYTTYMISRISKI). AIKAISINTAAN 24 TUNNIN KULUTTUA LIINAT VOIDAAN HÄVITTÄÄ.

Puhdistus

Käytä pinnan puhdistukseen Timberex Bio-C-puhdistusainetta tai saippuapohjaista pesuainetta. Katso erilliset ohjeet.

Hoitoöljyäminen

Paras pitkän aikavälin tulos saavutetaan suorittamalla ensimmäinen hoitoöljyäminen 6–8 kuukauden kuluttua käsittelystä ja tämän jälkeen tarpeen mukaan (yksityistilat). Julkisissa sekä muissa kovan kulutuksen tiloissa ensimmäinen huoltoöljyäminen tehdään 3–4 kuukauden kuluttua ja säännönmukaisesti 2–3 kertaa ensimmäisten kahden vuoden aikana. Tämän jälkeen lattia öljytään tarpeen mukaan.

Valmistelu: Imuroi ja puhdista pinta perusteellisesti ennen öljyämistä. Kevyesti likaantunut pinta voidaan puhdistaa saippuapohjaisella pesuaineella, voimakkaasti likaantuneen pinnan puhdistukseen suosittelemme Bio-C-puhdistusainetta. Katso erilliset ohjeet.

Hoitoöljyäminen Wax-Oililla:

1. Sekoita öljyseos huolellisesti ja levitä pieniä määriä öljyä lattialle esimerkiksi annostelupullolla. Hierrä öljy punaisella hankauslevyllä puuhun (pienet alueet/pinnat). Käytä hidaskiertoista (150 rpm) lattianhoitokonetta ja punaista laikkaa isoille ja sileille lattiapinnoille.

2. Poista välittömästi hiertämisen jälkeen kaikki ylimääräinen aine puupinnalta hankauslevyn tai lattianhoitokoneen laikan alle asetetulla nukkaamattomalla liinalla. Pyyhi huolellisesti käsin seinänvierustat, kulmat ja listat. ÄLÄ KOSKAAN jätä lattialle imeytymätöntä öljyä.

3. Anna käsittelyn kuivua n. 60 minuuttia.

4. Kiillota pinta punaisella hankauslevyllä (pienet pinnat) tai vaihtoehtoisesti suurnopeuksisella lattianhoitokoneella ja punaisella laikalla (suuremmat pinnat). Viimeistele kiillotus AINA kuivalla ja nukkaamattomalla liinalla.

5. Anna pinnan kuivua vähintään 6–8 tuntia, jonka jälkeen se on käyttövalmis.

TÄRKEÄÄ. UPOTA ÖLJYYN KASTUNEET LIINAT VETEEN HETI KÄYTÖN JÄLKEEN (ITSESYTTYMISRISKI). AIKAISINTAAN 24 TUNNIN KULUTTUA LIINAT VOIDAAN HÄVITTÄÄ.

Turvallisuus

Turvallisuusohjeet löydät tuotteen etiketistä. Käyttöturvallisuustiedote toimitetaan ammattikäyttäjälle pyynnöstä. Timberexiltä ja sen tuotteiden jakelijoilta kysytään aika ajoin tuotteen käytöstä tavoilla, tai kohteisiin, jota ei mainita käyttöohjeissa. Näissä tapauksissa pyrimme aina antamaan apua parhaan tietomme mukaan. Timberex tai sen tuotteiden jakelijat eivät kuitenkaan ole vastuussa näistä neuvoista, elleivät ne ole esitettyinä kirjallisessa muodossa.
Kuiva pinta täyttää normin 71–3, lelujen turvallisuus, sekä VOC vaatimukset 2010.

LADATTAVAT AINEISTOT